ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

ξενοδοχεια μυτιλήνη - Oikies Houses Mytilene

H Λέσβος

Η Λέσβος είναι νησί του ανατολικού Αιγαίου κοντά στα μικρασιατικά παράλια. Το νησί της Λέσβου είναι το τρίτο μεγαλύτερο ελληνικό νησί ως προς την έκτασή του, το μήκος των ακτών και τον πληθυσμό του μετά την Κρήτη και την Εύβοια. Είναι ορεινό και ημιορεινό νησί με πλούσια βλάστηση. Πεδινές περιοχές εκτείνονται κοντά στα παράλια Ο πλούσιος διαμελισμός των ακτών του νησιού στο νότο σχηματίζει δύο βαθιές εγκολπώσεις με πολύ στενές εισόδους (κόλπους Καλλονής και Γέρας) οι οποίοι αποτέλεσαν και αποτελούν μορφολογικό στοιχείο που βοήθησε στην ανάπτυξη του νησιού και κυρίως στην αλιεία. Στο βορρά ή ανατολικά υπάρχει ανάλογος διαμελισμός χωρίς σημαντικές εγκολπώσεις όπου και βρίσκεται χτισμένη η πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού. Η Μυτιλήνη χτισμένη απέναντι από τις μικρασιατικές ακτές πάνω σε επτά λόφους σας προσκαλεί να την γνωρίσετε από κοντά προκειμένου να γνωρίσετε, να θαυμάσετε τις αρχιτεκτονικές της ιδιαιτερότητες, μάρτυρες ενός ένδοξου παρελθόντος.

Η Λέσβος σχηματίζει μαζί με την Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο τον νομό Λέσβου.

Διοικητικά το νησί χωρίζεται σε τρεις επαρχίες: Μήθυμνας, Μυτιλήνης και Πλωμαρίου. Οι κόλποι της Γέρας και της Καλλονής, ο Μόλυβος, η Πέτρα το Πλωμάρι η παραδοσιακή Αγιάσος, το Σιγρί με το απολιθωμένο δάσος, η Ερεσός η Συκαμινιά από τα πιο γοητευτικά και ξακουστά μέρη του νησιού. Το ελαιόλαδο είναι το βασικότερο γεωργικό προϊόν της νήσου. Παράλληλα στα νησιά του νομού ασκείται η πολυκαλλιέργεια σε έκταση που δεν παρατηρείται σε κανένα άλλο νομό της χώρας. Ιδιαίτερη είναι η δεντροκαλλιέργεια αχλαδιάς, κηπευτικών, αμπελιών για κρασί. Άλλοι σημαντικοί κλάδοι της οικονομίας του νομού είναι η αλιεία μιας και η Λέσβος είναι ένα από τα κύρια αλιευτικά κέντρα της χώρας με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την παράκτια αλιεία, τον τουρισμό και την μεταποιητική βιομηχανία. Παράγοντας έλξης του νησιού αποτελούν οι ιαματικές του πηγές από τις οποίες αρκετές είναι αναγνωρισμένες. Επίσης το απολιθωμένο δάσος στο Σίγρι αποτελεί σπάνιο παγκόσμιο φυσικό μνημείο ανεκτίμητης επιστημονικής αξίας. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού ανάμεσα στο Σίγρι, στην Άντισσα και την Ερεσό. Το απολιθωμένο δάσος παρουσιάζει μεγάλη εξάπλωση είναι αυτόχθονης και υποτροπικής προέλευσης και σήμερα διασώζονται ανάμεσα στα πετρώματα της περιοχής ηφαιστειακά όρθιοι απολιθωμένοι κορμοί με όλα τα χαρακτηριστικά τους (εξωτερικά μορφολογικά γνωρίσματα φλοιού, ρίζες και κλάδοι) Δένδρα του είδους που κυριάρχησε τότε στη νήσο συναντάμε τώρα μόνο σε περιοχές στις ηπειρωτικές θερμές ζώνες της Νοτιοανατολικής Ασίας και στην Βόρεια Αμερική.

ξενοδοχεια μυτιλήνη - Oikies Houses Mytilene

Η Μυτιλήνη

Η Μυτιλήνη πατρίδα της Σαπφούς και του Αλκαίου του κιθαρωδού Αρίωνα του Πιττακού (ένας από τους 7 σοφούς της Αρχαίας Ελλάδας) του Τέρπανδρου του μουσικού και του Θεόφραστου – που πρώτος εκτίμησε την έννοια του περιβάλλοντος, γενέτειρα του Στρατή Μυριβήλη, του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου, τόπος καταγωγής του Οδυσσέα Ελύτη, Ηλία Βενέζη και Γιώργου Ιακωβίδη, θα σας συγκινήσει με τις έντονες αντιθέσεις της, τα σπάνια οικοδομήματα, τα μοναστήρια και εκκλησιές, κάστρα, διάσπαρτα καταπράσινα χωριά, τους ελαιώνες και τα κρυστάλλινα νερά της. Τα αρχοντικά της είναι μοναδικά το κάθε ένα ξεχωριστό με την δική του τεχνοτροπία: Βαυαρικού, προβηγκιανού και νεοκλασικού ρυθμού. Η άρχουσα τάξη των πλούσιων γαιοκτημόνων, που δημιουργήθηκε στην Μυτιλήνη στα τέλη του περασμένου αιώνα τότε που η πόλη ήταν εμπορικό και τραπεζικό κέντρο με αναπτυγμένη ναυσιπλοΐα, βιομηχανία και εμπορία λαδιού, επηρέασε την αρχιτεκτονική των σπιτιών από τις επαφές με πλούσιες παροικίες της ανατολής.

Δείτε τις φωτογραφίες της Λέσβου